Vårt konkurransesamfunn
Vårt samfunn er opptatt av konkurranse og det vil den nok alltid være. Vi mennesker har konkurrert i alle tider. De første olympiske leker ble arrangert 776 år f.Kr. Vi konkurrerer ikke bare i sport, men også i dagligdagse situasjoner. For eksempel konkurranse/kamp om ressurser, områder, status eller makt.
Hva er det som gjør så opptatt av å konkurrere? Det å konkurrere gir oss en sjanse til å oppnå status. Slik er det for eksempel i friidrett. Det blir kåret en første, andre og – tredjeplass. Media fokuserer nesten bare på førsteplassen og det er de som får mest status. Selv om andreplassen i lengde kun var 3 cm kortere enn førsteplassen, får ikke han/hun like mye oppmerksomhet. Når vi er mindre og ikke profesjonelle handler det mest om å slå sin egen rekord. Dette gir oss følelsen av at vi mestrer noe og vi vil fortsette å konkurrere. Når vi ikke forbedrer oss, blir vi ofte lei sporten. Da finner vi en ny konkurranse og gir den et forsøk.
Det å konkurrere er både positivt og negativt. Det skaper vinnere og tapere. Når vi tenker på en fotballkamp er det nesten like mange vinnere som tapere. I friidrett er det kun en vinner og opptil 30 tapere. De som ofte vinner tåler ikke å tape i det hele tatt. Dette knuser selvtilliten deres, og kan ødelegge mye. De blir ofte sure og vanskelige å snakke med. De er ikke vant til å tape og takler ikke situasjonen slik som de som alltid taper. Når tapere vinner kan dette få dem til å holde ut enda lenger. Selvtilliten og følelsen av at de mestrer noe får de til å fortsette.
Vi vil alle oppleve konkurranse flere ganger i livet. Vi konkurrerer om karakterer, kjøre fortest, ha kulest bil eller hus, makt, status eller i næringslivet. Livet er en stor konkurranse og vi kjemper for tilværelsen!